Mobilmenu
Hem
Koncept
Boka nu
Våra rum
Kök & Bar
Öppettider
Recycle Shop
Kontakta oss
Mobilmenu

Blogg

2018-04-11

Säsongspersonal 2018

?
2018-03-16

Påminnelse - BOKRELEASE
2018-03-07

Författarintervju

Glöm inte att anmäla dig till Nils Ragnars Gustavssons bokrelease på Bro Boulder/Villa Bro den 17 mars. (OSA senast 10 mars) Se alla detaljer i tidigare publicerad post om releasen. 

Vi ställde några snabba frågor till författaren: 

Hej Nils Ragnar Gustavsson!

Du har skrivit en bok om avancerad klättring och repteknik. 
Berätta, vem vänder sig boken till? Vem är är den skriven för? Titeln avslöjar att den kanske inte är någonting för den som är nybörjare. 

Boken är uppföljaren till Stora boken om klättring som jag blev färdig med 2012. Denna nya bok tar vid där den första boken slutar och vänder sig till klättrare som inte längre är nybörjare utan som vill ta sin klättring vidare. I Avancerad klättring och repteknik har jag försökt förmedla de kunskaper som jag har samlat på mig under 25 års klättring och instruktörsskap. Boken behandlar därför allt från tekniker för spricklättring till avancerade kamraträddningsmetoder. Ambitionen är att de två böckerna tillsammans ska täcka de allra flesta aspekter av klättring på klippa.

Hur lång tid har det tagit dig att skriva? Berätta lite om processen och ditt skrivande. 

Jag har arbetat med denna bok i ungefär fyra år. Den totala arbetstiden är svår att uppskatta men gissningsvis rör det sig om två års heltidsarbete. Processen började dock redan för cirka tio år sedan, när jag kom på att jag ville skriva en bok... som sen blev två böcker istället. En stor del av arbetet har varit att fotografera och att arbeta med bildmaterialet. Många kalla höst- och vinterdagar har tillbringats ute på klipporna tillsammans med intet ont anande vänner som jag lyckats övertala till att agera fotomodeller i räddningsövningar...

Du kommer att ha en bokrelease den 17 mars och jag ser att du bjuder in till en lättsam tävling. 
Är tävling en viktig del i klättrandet? Är det viktigt att förhålla sig till andra som klättrar eller handlar det mer om att utmana sig själv?

Regelrätta klättertävlingar har aldrig intresserat mig personligen, men för en del klättrare är det en stark drivkraft att tävla. Klättring är dock för många, mig inkluderad, en aktivitet där den fysiska och mentala prestationen är viktiga delar. Medvetet eller omedvetet jämför sig de flesta klättrare med varandra. Utmaningen tycker jag är att inte låta denna konkurrens ta för stor plats. Risken är annars att klätterglädjen försvinner. (Tävlingen på bokreleasen är i formen av lekar i lag och har inget gemensamt med en vanlig klättertävling.)

Vad ser du fram emot inom klättring i vår och sommar? Vad vill du testa, lära dig, gå vidare med? 

Framförallt ser jag fram emot att klättra istället för att sitta framför en bildskärm och fila på formuleringar... Har dock fått klättra en hel del i USA under hösten och vintern. När arbetet med boken var färdigt passade jag och min fru på att vara förädrarlediga med vår son. Som av en tillfällighet hamnade vi i bland annat Yosemite och Indian Creek - två av världens mest kända klätterområden.

Hur kommer du att arbeta med boken? Kommer du att hålla föredrag med boken som grund?

Jag håller kurser, föredrag och bildvisningar genom mitt företag www.bergochhav.se.
 

Stort lycka till med bokreleasen den 17 mars. Vi ses där! 
2018-03-02

BOKRELEASE - 17 mars
2018-02-16

Lördagsburgare
Sidnummer: [1] 2 3 4
11 APRIL 2018
16 MARS 2018
7 MARS 2018
2 MARS 2018
16 FEBRUARI 2018
15 FEBRUARI 2018
14 FEBRUARI 2018
10 FEBRUARI 2018
8 FEBRUARI 2018
8 FEBRUARI 2018
3 FEBRUARI 2018
2 FEBRUARI 2018
1 FEBRUARI 2018
31 JANUARI 2018
29 JANUARI 2018
26 JANUARI 2018

Huvudmeny

Koncept
Boka nu
Våra rum
Kök & Bar
Öppettider
Recycle Shop
Kontakta oss

Fler sidor

Klättring
Arbetsmöten
Kalender
Blogg
Stigen

Sociala medier

Instagram